woensdag 22 mei 2013

Health tips: Hardlopen.

Het weer wordt zachter en de avonden worden langer. Veel mensen starten in de lente weer met hardlopen. Eerst moest ik niks van hardlopen hebben, maar sinds een paar maanden ben ook ik één van die vele mensen! Waarom ineens die omschakeling? Lees dan gauw verder!




Een paar maanden geleden heb ik de keuze gemaakt om mijn levensstijl om te gooien.
Van alles eten tot je er bij neervalt naar gezond en verstandig. Hierbij hoorde ook meer sporten tot mijn lijstje. Iets wat ik vroeger wel vaak deed, maar toen ik stage moest lopen voor mijn opleiding steeds minder werd. Zonde, want wat is sporten leuk!

Zodra het buiten lekker weer wordt zie je ook overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lente- of zomerdag is het heerlijk om na het werk hard te lopen om de spanningen van de dag los te schudden.
Verder werkt hardlopen super tegen stress, het verbetert je conditie, je spiermassa, je longen en je algemene houding. Wat ik verder een grote pluspunt vind, is dat je niet naar de sportschool hoeft te reizen. Je trekt je outfit aan en je kunt direct vertrekken, ideaal dus! Hiermee is de drempel om te starten dus veel lager. Bovendien beweeg je ook lekker in de buitenlucht. Heel veel voordelen dus, vinden jullie ook niet?
Als jij lekker wilt beginnen met hardlopen deze lente heb ik hier een aantal tips voor je die je op weg   helpen!
  1. Begin rustig
    Als je begint met hardlopen op straat vraag je veel van je lichaam. Je lichaam krijgt namelijk plotseling veel schokken te voortduren en je conditie wordt op de proef gesteld.Neem daarom de tijd om je lichaam hier aan te laten wennen. Begin eerst met een korte route en maak deze steeds ietsje langer. Vergeet ook niet om de volgende dag rust te houden als je last van spierpijn hebt, zo overbelast je je lichaam namelijk niet. Een tip: ik ga altijd in de bossen hardlopen. Hier heb je zacht ondergrond en ren je vele male fijner!
  1. Koop goeie hardloopschoenen!
    Het zal je verbazen hoeveel mensen beginnen met hardlopen zonder goede hardloopschoenen. Veel mensen sporten vaak met sneakers. En hoewel veel mensen deze beschouwen als ‘sportschoenen’ zijn het absoluut geen hardloopschoenen.Het verschil zit hem in de schokabsorbtie. Sneakers absorberen vrijwel geen schokken. Wanneer je hier dus mee hardloopt komen alle klappen direct op je knieën terecht. Dit zorgt gegarandeerd voor problemen aan de gewrichten! Kies daarom voor hardloopschoenen met het liefst een dikke zool. Je hoeft niet perse de duurste hardloopschoenen aan te schaffen, zolang de schoenen maar gemaakt zijn om op hard te lopen is het goed!
  1. Hardlopen hoef je niet alleen te doen
    Als je met een vriend of vriendin afspreekt om te gaan hardlopen ga je waarschijnlijk ook vaker. Het maakt het hardlopen soms leuker en makkelijker. Het is ook leuk om tijdens het hardlopen af en toe te praten. Als je rustig kunt joggen en wat praten tegelijk zit je conditie op een goed niveau. Mocht een vriend of vriendin niet kunnen dan kun je altijd nog je hond mee nemen. Dit doe ik ook vaak en brengt net zoveel plezier met zich mee! Nog een klein voordeeltje hieraan is dat je de rest van je dag een slapende hond hebt! ;-)


       


                                               
  1. Stel een doel
    Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hebt een doel nodig om je te motiveren als je het onderweg even moeilijk krijgt en je dreigt te willen stoppen. Zeker in het begin zal dit vaker voor kunnen komen. Door leuke doelen te maken hou je je hardloopsessies leuk! Je kan bijvoorbeeld met je zelf afspreken dat je aan een stuk door 10 minuten hardloopt zonder onderbreking.
                                     (we kwamen zelfs loopgraven en bomkraters uit de WOII tegen tijdens het hardlopen!)

Luister verder ook altijd naar de signalen van je lichaam. Als je steken in je zij aan voelt komen kan je beter even rustig gaan lopen en het vervolgens weer opnieuw opbouwen. Ren niet even ‘door de pijn heen’ hierdoor kunnen er blessures ontstaan!

Veel succes met jullie hardloopsessies!
Liefs, Cynthia

2 opmerkingen:

  1. Wat fjn dat je wat aan deze tips hebt! Wij doen ons best om jullie te laten zien hoe je dingen het beste aan kunt pakken!
    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen